19.9.2008

Savustelua

Tällä viikolla käynnistyivät kansalaisopiston kurssit ja siinä sivussa myös keramiikkakurssitkin, joten sen kunniaksi muutama keramiikkatyö..
Seuraavat työt olen tehnyt keväällä ja kesällä viimeistelin sitten savustuspoltolla.


Nämä kolme ovat olevinaan seinätauluja, eivät vaan ole vielä päässeet seinälle roikuskelemaan.
Tein nämä levytekniikalla valkosavesta (jokaisen koko on n. 13*13cm). Kun työt olivat nahkakuivia, kiillotin jokaisen pinnan lusikalla mahdollisimman sileäksi ja kiiltäväksi. Sitten kun työt olivat täysin kuivia, raakapoltin ne keramiikkauunissa.
Steve Mattisonin Keramiikka-kirjassa on aika kattavasti kerrottu saven työstöstä sekä eri polttotekniikoista, ja sieltä sitten bongasin savustuspolton joka ei vaikuttanut turhan monimutkaiselta joten päätin kokeilla sitä.

Ensin työ savustettava työ pitää sivellä savilietteellä johon sitten voi raaputella haluamiaan kuvioita. Sitten työt laitetaan polttoastiaan (käytin vanhaa isoa tynnyriä) ja töiden päälle rutistellaan paperinyssyköitä, ja sitten ne tuikataan tuleen ja muodostuva savu imeytyy savitöihin raaputetuille kohdille muodostaen hienoja efektejä.. tai näinhän sen pitäisi mennä..
No, tein niin kuin ohjeessa oli mutta eipä tuloksena ollutkaan ihan se mitä odotin. Virhe tuli siinä että laitoin liian ohuen kerroksen savilietettä ja sehän oli sitten jämähtänyt töiden pintaan ihan tosissaan! Sitäpä olikin sitten mukava hakata irti.. Liian ohut lietekerros oli myös syynä siihen että savu oli päässyt imeytymään kauttaaltaan koko levyjen pintaan, joten raaputetut kuviot ei erottuneet juuri ollenkaan.

Pidin parin päivän tuumaustauon ennen kuin päätin kokeilla savustuspolttoa uudelleen, nyt hieman viisaampana tuon lietehomman suhteen. Tuloksena olikin erittäin onnistunut poltto! (ainakin omasta mielestäni..)


Tämä lautanen on tehty myös valkosavesta ja kiillotettu samalla tavoin kuin seinätaulut. Kokoa tällä on 21*21cm.
Sivelin tähän muistaakseni 5 paksua kerrosta savilietettä ja sitten raaputtelin nuo aaltokuviot jonka jälkeen laitoin työn polttoon tynnyriin. Paperia tässä poltossa kuluu todella paljon, ainakin jos haluaa mahdollisimman tumman savujäljen. Pelkästään tämän lautasen polttoon kului n. 10 Lapin Kansaa.
Jännityksellä otin jäähtyneen lautasen tynnyristä ja kopsuttelin ylimääräiset lietteet pois, ja tulos oli juuri se mitä olin hakenutkin! Savuefekti tuli tarpeeksi tummana, ja paksun lietekerroksen ansiosta vaaleat alueet olivat säilyneet vaaleina. Lopuksi vielä kiillotin lautasen mehiläisvahalla.

Nyt kun tiedän miten tuo homma toimii, niin täytyy kyllä tehdä lisää vastaavia juttuja..

Ei kommentteja: