26.3.2009

Lasihelmiä voi käyttää myös näin

Vaihteeksi keramiikka-asiaa..

Olen välillä maininnut hetkellisestä hurahtamisestani lasihelmien maailmaan. Opiskellessani korukivi-ja jalometalliartesaaniksi, helmityöt (kuten myös keramiikkakin) olivat mukavaa vastapainoa hopeatöille ja kivenhionnalle. Lasihelmiä tuli hamstrattua oikein urakalla, nyt olen sitten yrittänyt päästä niistä eroon pikkuhiljaa..

Jaa ja mitenkäs lasihelmet ja keramiikka sitten liittyvät toisiinsa?

No tällä tavalla että tehdään savesta (tällä kertaa käytin paperisavea) ontto pallo, johon leikataan kansi ja koristellaan läpivärjätyillä lasihelmillä oman maun mukaan.Kuvassa pallo on kuivunut eikä ole vielä raakapoltettu. Jotta helmet pysyvät savessa kiinni, ne pitää pukata kunnolla saven sisälle.Tässä pallo on käynyt raakapoltossa, 950 asteessa. Osa helmistä on jo vähän sulahtanut.Tässä samainen pallo valmiina, matalan lasitepolton jälkeen (1040 astetta). Ulkopuolelle en laittanut ollenkaan lasitetta ettei helmet lähtisi leviämään.Tein toisenkin pallon, tällä kertaa yksivärisen.Ja kolmannenkin... kuten ette huomaa kuvasta, nuo kirkaan väriset helmet oli alunperin vaaleansinisiä, mutta väri paloi jo raakapolton aikana pois, en tiedä miksi. Mutta eipä tuo mitään, onpahan sisäpuolella sinistä väriä..

Ensi kerralla sitten taas koruja...

6 kommenttia:

inkku kirjoitti...

Onpas oikein mukavia palloja, pidän tuosta jujusta että väri on vain sisällä. :)

PaulaL kirjoitti...

Kiitos inkku :)
Juu ei sen värin aina tartte päällypuolella olla, helmet tulevat paremmin esille kun ei ole mitään muuta väriä "häiritsemässä".

Anu kirjoitti...

Aivan ihania palloja :)

Liisa kirjoitti...

Nämähän ovat tosi kivoja! Tuo oranssi näyttää ihan appelsiiniltä! :)

PaulaL kirjoitti...

Kiitos Anu ja Liisa :)

Tosiaan tuo oranssi muistuttaa appelsiinia, nyt vasta itsekin huomasin!

Rusina kirjoitti...

Kivoja purnukoita. Hauska nähdä muitakin luovia ajatuksia helmistä, sillä ne vahvistavat omaa ajatustani rikkoutuneille tai epämuodostuneille helmille. Lasipulloon olen kerännyt palaset. Kesäisin olen parvekkeella ihaillut auringon kirmaisuja helmissä. Joskus olen pohtinut niiden valamista mosaiikkien väliin, mutta toteuttaminen on jäänyt kun mosaiikkeja ei ole tullut hankittua lisää sen jälkeen kun muutin kerrostaloon. Ehkä sitten joskus...